GÜRCÜ DİLİ DÜZCE'DE SAHNEDE KÜLTÜRÜN VE KİMLİĞİN GÜR SESİ YANKILANDI
Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kafkas Dilleri Bölümü Gürcü Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı tarafından düzenlenen ''14 Nisan Gürcü Dili Günü'' etkinliği, Kutadgu Bilig Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kafkas Dilleri Bölümü Gürcü Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı tarafından düzenlenen ''14 Nisan Gürcü Dili Günü'' etkinliği, Kutadgu Bilig Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
DMHA DÜZCE-Programa; Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Duygu Ekinci, Düzce Gürcü Kültür Derneği Başkanı Aydın Kubilay, Hendek Gürcü Kültür Derneği, Beykoz Gürcü Kültür Derneği ve Marmara Bölgesi Gürcü Köyleri Birliği Platform temsilcileri katıldı.Açılış konuşmasında Düzce Üniversitesi Gürcü Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Maka Salia Beşiroğlu, 2013 yılında kurulan bölümün çeşitli konferans, panel, sempozyumlar ve dil günü etkinlikleri düzenlediğini ifade etti. Akademik bilgileri paylaşmak ve kültürel alışverişte bulunmak için bir araya geldiklerini belirten Doç. Dr. Maka Salia Beşiroğlu, kuruluşundan bugüne kendilerine destek veren herkese teşekkür etti.Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Duygu Ekinci, Kafkas Dilleri Bölümü’nün, şehir ile Düzce Üniversitesi arasında köprü olması, Düzce’yi tanıtması, halkların birlikte üretebileceğini ve birlikte yaşayabileceğini göstermesi anlamında çok önemli olduğunu dile getirdi. Düzenledikleri etkinliklerle her iki kültürün birbirlerine aktarılmasını sağladıklarını söyleyen Prof. Dr. Duygu Ekinci, Düzce’nin birçok kültürün bir arada yaşadığı bir şehir olduğunu ifade ederek bu renkli kültürün Düzce Üniversitesi’ne gelen veya gelecek olan tüm öğrencilere tanıtılması gerektiğini sözlerine ekledi.Düzce Gürcü Kültür Derneği Başkanı Aydın Kubilay, başta Gürcistan olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşamlarını sürdüren tüm Gürcülerin Gürcü Dili Günü’nü kutlayarak sözlerine başladı. Bölümün açılışından itibaren Dernek olarak her yıl Gürcü dili kursları açarak bu dilin devamlılığını sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Aydın Kubilay, programda emeği geçenlere teşekkür etti.Kaligraf Selami Gümüş ise kaligrafi ile üniversite yıllarında tanıştığını ifade ederek kendi döneminde Gürcü Kalgrafisi’ni çalışan kimse olmadığını ve inanarak bu alanda başarı gösterdiğini belirtti. Açılış konuşmalarının ardından oturumlar bölümüne geçildi. Düzce Üniversitesi Gürcü Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Maka Salia Beşiroğlu “Dil Milletin Anasıdır” Halit Özler “Resmi, Edebi, Milli ve Tüm Gürcülerin Ana Dili Olarak Gürcüce” ve Prof. Dr. Ali Ertuğrul ise “Gürcüceden Türkçeye Şiir Çevirileri” adlı sunumlarını gerçekleştirdi.Gürcü Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı öğrencilerinin şiir dinletisi, Selami Gümüş’ün Gürcü Kaligrafisinden örnekler, Gürcü milli kıyafetleri gösterimi ve Düzce Gürcü Kültür Derneği korosunun Gürcü şarkıları ile devam eden programda, Doç. Dr. Maka Salia Beşiroğlu Düzce Üniversitesi öğrencilerinin çevirilerini yaptığı Gürcü Çocuk Hikayeleri kitabını Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Duygu Ekinci’ye hediye etti.''14 Nisan Gürcü Dili Günü'' etkinliği, Kaligrafi Sergisi’nin ziyaret edilmesiyle sona erdi.
Benzer Haberler
EĞİTİME ADANAN BİR ÖMÜR BAYRAM ALİ YILMAZ GÖREVİNE VEDA ETTİ
BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE SANATIN GÜCÜ ÖĞRENCİLERE VALİ SELÇUK ASLAN'DAN ÖDÜL
AYNALI, YAKA VE ERDEMLİ KÖYLERİNE SAHA ZİYARETİ SORUNLAR YERİNDE TESPİT EDİLDİ
UĞUR KÖYÜ'NDE ULAŞIMA NEFES ALDIRAN DOKUNUŞ KUTU MENFEZ ÇALIŞMASI TAMAMLANDI
GÜRCÜÇİFTLİK KÖYÜ'NDE YENİ HİZMETLER İÇİN HAZIRLIK BAŞLADI
GENÇ ARICI TEKNİKERLER İÇİN UYGULAMALI ÇİFTÇİ OKULU BAŞVURULARI BAŞLADI
DÜZCESPOR-KÜTAHYASPOR MAÇI İÇİN FAIR PLAY DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI
SAĞLIKLI BESLENME VE HİJYEN EĞİTİMİ OSMAN KUYUMCU ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ'NDE VERİLDİ